Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
"Det här härliga brytbrödet är perfekt på picknicken. Det som gör det extra gott är de goda kryddorna och saftigheten som morötterna ger. Salt i brödet är jätteviktigt. Det stärker glutentrådarna från mjölet som håller ihop degen och gör den elastisk och bra under jäsningen.
Dessutom ger salt brödet en fin skorpa, en lite mörkare färg och naturligtvis godare smak. Använd helst havssalt, det har fylligast och mjukast smak."
Receptet kommer från boken "A piece of cake" (Natur & Kultur).
En sats ger 1 stort brytbröd
Värm mjölk och juice till fingerljummet, max 37 grader. 2 Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummen degvätska, sirap, smör, salt och kryddor. 3 Skala och riv morötterna fint, hacka valnötterna grovt och blanda med degvätskan. 4 Tillsätt 10 dl av vetemjölet och sedan resten lite i taget. Arbeta till en elastisk deg. 5 Låt degen jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. 6 Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre bitar. 7 Forma en av bitarna till ett runt bröd och lägg den i mitten på en plåt med bakplåtspapper. 8 Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma bitarna till runda bullar. 9 Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och mittenbrödet ska vara 1/ 2-1 centimeter. 10 Sätt ugnen på 200 grader. 1 1 Jäs under bakduk i ytterligare 30-40 minuter. 1 2 Pensla brödet med vatten och strö över frön och flingsalt. 12 Baka brödet långt ned i ugnen i cirka 30 minuter, tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på ett brödgaller.
Recept från Mitt kök