Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saftiga muffins med lingoncurd

Recept på saftiga muffins med lingonkurd. Skrädmjöl som används här är ett rostat havremjöl som ger just den där härligt rostade smaken till muffinsen. Lingoncurden kan göras fler dagar i förväg och förvaras kallt.

Saftiga muffins med lingoncurdSaftiga muffins med lingoncurdSaftiga muffins med lingoncurd
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3ägg
  • 2 dlrårörsocker
  • 2,5 dlskrädmjöl
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 dlmjölk

Lingoncurd

  • 225 glingon
  • 2äggulor
  • 1,5 dlsyltsocker
  • 25 gsmör- rumsvarmt

Garnering

  • lingon
  • florsocker
  • rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Bryn smöret. Vispa ägg och socker -pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

  2. Häll ner mjölken i smöret och blanda ner det i äggvispet. Tillsätt mjölblandningen och blanda försiktigt till en slät smet.

  3. Ställ muffinsformar eller klipp till bakplåtspapper och lägg i en muffinsplåt. Fyll formarna till ca 2/3. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt kallna.

  4. Curd: Pressa lingonen genom en finmaskig sil. Vispa upp äggulorna och rör ner i lingonen. Häll smeten genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

  5. Tillsätt syltsocker och låt sjuda under omrörning i 2–3 min. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i omgångar under fortsatt vispning. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa tills curden har svalnat. Häll upp i en varm och väl rengjord burk.

  6. Fyll curden i en spritspåse. Spritsa curden på muffinsen och garnera med lingon. Pudra över florsocker. Garnera med rosmarin.

Vad tyckte du om receptet?