Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saftiga krosskakor med rågmjöl

Rågkross spelar huvudrollen i dessa härliga matbröd. Bröden kräver lite planering, men är lätta att baka. Bröden är godast först efter ett dygn och är hållbara länge. Perfekt till matsäck med gott pålägg. 

Åsa Swanberg
Saftiga krosskakor med rågmjöl
Saftiga krosskakor med rågmjöl
Saftiga krosskakor med rågmjöl
Foto: Åsa Swanberg/ Expressen Lifestyle

Dag 1

  • 2 dlgrovt rågmjöl
  • 1 dlrågkross
  • 2,5 dlvatten

Dag 2

  • 25 gsmör
  • 50 gjäst
  • 2,5 dlmjölk
  • 0,5 dlljus sirap
  • 1 mskbrödkryddor
  • 1 tsksalt
  • 9 dlvetemjöl special- (540 g)

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda mjöl och kross i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölblandningen. Rör om. Plasta bunken och låt den stå i rums­temperatur till nästa dag. 

  2. Dag 2: Smält smöret. Lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och häll mjölkblandningen över krossblandningen. Tillsätt smör, sirap, brödkryddor, salt och mjöl och arbeta degen i en köksassistent i ca 10 min. Täck degen med bakduk och låt degen jäsa i ca 1 tim.

  3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en centimetertjock kaka. Stansa ut runda kakor, 7-8 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck bröden med bakduk och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?