Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rågkross spelar huvudrollen i dessa härliga matbröd. Bröden kräver lite planering, men är lätta att baka. Bröden är godast först efter ett dygn och är hållbara länge. Perfekt till matsäck med gott pålägg.
Dag 1: Blanda mjöl och kross i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölblandningen. Rör om. Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2: Smält smöret. Lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och häll mjölkblandningen över krossblandningen. Tillsätt smör, sirap, brödkryddor, salt och mjöl och arbeta degen i en köksassistent i ca 10 min. Täck degen med bakduk och låt degen jäsa i ca 1 tim.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en centimetertjock kaka. Stansa ut runda kakor, 7-8 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck bröden med bakduk och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.