Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftiga kanelbullar med kardemumma och mandelmassa som är både vackra och goda. Bullarna flätas ihop men kan också bakas som vanliga snäckor eller snurror.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Häll på mjölken och blanda sedan i resten av ingredienserna. Arbeta degen i 10–15 min. Täck bunken med en bakduk. Låt degen jäsa i 30 min i kylskåp.
Fyllning: Riv mandelmassan fint eller kör den i en mixer. Blanda i smöret och tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en rektangel, 30 x 65 cm. Bred ut fyllningen över hela ytan.
Vik degen på längden som ett treslag, först ena sidan mot mitten och sedan den andra sidan mot mitten över den första sidan. Kavla ut treslaget försiktigt. Sporra eller skär degen i ca 3 cm breda bitar. Sporra eller skär varje bit till tre remsor som sitter ihop på ena sidan. Gör en fläta av varje bit och rulla ihop den och lägg med ryggen uppåt i muffinspappersformar.
Lägg bullarna i två muffinsplåtar. Låt bullarna jäsa under en bakduk i ca 1 ½ timme. Blanda ägg, salt och vatten och pensla bullarna med det. Strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i 7–8 min tills de blivit gyllenbruna. Låt bullarna svalna på ett galler.