Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saftiga choklad- och apelsinbullar

Goda små ”fjärilsbullar” med ­choklad och krämig apelsinfyllning. För att få bullarnas fina fjärilsliknande form skärs degrullen i skivor som trycks ihop i mitten. Spritsa apelsinfyllningen i mitten av varje bulle. Supergott och lyxigt!

Saftiga choklad- och apelsinbullarSaftiga choklad- och apelsinbullarSaftiga choklad- och apelsinbullar
Foto: Helén Pe

Deg

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk- kylskåpskall
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 1 mskhela kardemummakärnor- mortlade
  • 1,5 tsksalt
  • 16 dlvetemjöl

Chokladfyllning

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 3 mskkakao
  • 2 tskvaniljsocker

Apelsinkräm

  • 0,5 dlströsocker
  • 1,25 dlmjölk
  • 0,5 dlapelsin- pressad
  • 1apelsin- finrivet skal
  • 17 gmajsstärkelse (Maizena)
  • 40 gäggulor
  • 1 krmsalt
  • 5 gsmör

Pensling och garnering

  • 1ägg
  • 1 krmsalt
  • dropparvatten- några
  • 4 mskpärlsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt mjölken och blanda sedan i resten av ingredienserna. Arbeta degen i ca 10 min. Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 30 min. Gör under tiden fyllningen och apelsinkrämen. 

  2. Chokladfyllning: Rör ihop smör, strösocker, kakao och vaniljsocker. Om den känns för tjock kan du mikra den ett par sekunder.

  3. Apelsinkräm: Blanda ihop alla ingredienserna utom smöret i en kastrull. Låt det sjuda och vispa under tiden. Dra av kastrullen från värmen när krämen börjar tjockna och vispa i smöret. Passera krämen genom en sil. Fyll en spritspåse med apelsinkrämen. Låt den svalna.

  4. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en rektangel, 25 x 65 cm. Bred ut chokladfyllningen på hela ytan. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Skär rullen i bitar, ca 3 cm breda. Tryck till bitarna på mitten med ett grillspett eller en rund pinne så att snittytorna viks in mot mitten som en fjäril.

  5. Låt bullarna jäsa under en bakduk i 1–1 ½ timme. Sätt ugnen på 220 grader.

  6. Gör ett hål med fingret i mitten på varje bulle och spritsa i apelsinfyllningen. Vispa ihop ägg, salt och vatten med en gaffel. Pensla bullarna med äggblandningen och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 7–8 min, låt dem svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?