Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Goda små ”fjärilsbullar” med choklad och krämig apelsinfyllning. För att få bullarnas fina fjärilsliknande form skärs degrullen i skivor som trycks ihop i mitten. Spritsa apelsinfyllningen i mitten av varje bulle. Supergott och lyxigt!
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt mjölken och blanda sedan i resten av ingredienserna. Arbeta degen i ca 10 min. Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 30 min. Gör under tiden fyllningen och apelsinkrämen.
Chokladfyllning: Rör ihop smör, strösocker, kakao och vaniljsocker. Om den känns för tjock kan du mikra den ett par sekunder.
Apelsinkräm: Blanda ihop alla ingredienserna utom smöret i en kastrull. Låt det sjuda och vispa under tiden. Dra av kastrullen från värmen när krämen börjar tjockna och vispa i smöret. Passera krämen genom en sil. Fyll en spritspåse med apelsinkrämen. Låt den svalna.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en rektangel, 25 x 65 cm. Bred ut chokladfyllningen på hela ytan. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Skär rullen i bitar, ca 3 cm breda. Tryck till bitarna på mitten med ett grillspett eller en rund pinne så att snittytorna viks in mot mitten som en fjäril.
Låt bullarna jäsa under en bakduk i 1–1 ½ timme. Sätt ugnen på 220 grader.
Gör ett hål med fingret i mitten på varje bulle och spritsa i apelsinfyllningen. Vispa ihop ägg, salt och vatten med en gaffel. Pensla bullarna med äggblandningen och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 7–8 min, låt dem svalna på ett galler.