Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftig och god vetelängd med en fyllning av marsipan, toppad med mandelspån och pärlsocker. Vetedegen formas enkelt till en vackert flätliknande form.
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt strösocker och vetemjöl. Blanda ihop det till en deg i en köksassistent och tillsätt smöret. Knåda degen smidig och tillsätt salt. Låt degen jäsa under bakduk
i 1 timme. Gör fyllningen under tiden.
Rör ihop marsipan, smör, Maizena, farinsocker och salt till en jämn kräm.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 3 mm tjock. Bred på fyllningen på degen och rulla ihop den till en rulle från långsidan. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper och klipp 2–3 cm breda bitar (klipp inte igenom helt) som du lägger åt vartannat håll. Låt längderna jäsa i ca 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 220 grader.
Pensla längderna med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda längderna mitt i ugnen i 20–25 min. Gör sockerlagen under tiden som de gräddas.
Koka upp strösocker och vatten till sockerlagen.
Pensla längderna med sockerlag precis när du tagit ut dem ur ugnen för att behålla saftigheten och ge dem en glansig fin yta.