Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saftig krusbärs, apelsin och mandelkaka

En saftig kaka som passar bäst att servera varm. Muscovadosocker finns numera i de flesta livsmedelsbutiker, men råsocker kan också användas.

Saftig krusbärs, apelsin och mandelkakaSaftig krusbärs, apelsin och mandelkakaSaftig krusbärs, apelsin och mandelkaka

Deg

  • 175 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 1,5apelsin- finrivet skal
  • 2ägg- stora
  • 100 gmandel- mald
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,5 tskbakpulver

Fyllning

  • 250 gkrusbär- röda eller gröna, snoppade

Täcke

  • 50 gsmör
  • 3 dlljust muscovadosocker
  • 0,5apelsin- finrivet skal
  • 100 gmandelspån
  • 2 tskströsocker- till garnering
  • 2 dlvispgrädde- till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm diameter.

  2. Vispa smör i en bunke, med elvisp, någon minut. Tillsätt strösockret och apelsinskal. Vispa till fluffig konsistens.

  3. Vispa ner äggen ett i taget och rör sedan ner mald mandel och mjölet blandat med bakpulver.

  4. Häll smeten i formen, jämna till ytan. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min.

  5. Fördela krusbären ovanpå kakan och grädda ytterligare 10 min.

  6. Smält under tiden smöret till täcket i en liten kastrull. Blanda ner muscovadosocker, rivet apelsinskal och mandelspån. Bred blandningen jämt över kakan. Grädda ytterligare ca 15 min. Prova med sticka i mitten av kakan.

  7. Låt kakan svalna i formen 10 min. Strö över lite mer socker. Servera kakan varm tillsammans med en klick lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?