Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En saftig limpa bakad på rågsikt och honung. Frukostbröd som passar både barn och vuxna.
Dag 1: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med övriga ingredien ser. Rör ihop till en deg, den behöver inte knådas. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur över natten,
i 8–10 tim.
Dag 2: Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dra försiktigt
ut degen till en fyrkant och vik in kanterna mot mitten. Vänd degen uppochner och forma en slät bulle. Lägg den med skarven nedåt på
en plåt med bakplåtspapper.
Pudra degen lite lätt med mjöl. Snitta ev brödet med en vass kniv
i ett fint mönster. Låt brödet jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en värme tålig skål på botten av ugnen.
Ställ in plåten i nedre delen av ugnen, sänk ugnsvärmen till
225 grader och häll 1 dl vatten i skålen längst ner i ugnen. Grädda brödet i ca 40 min. Låt det svalna under bakduk på galler.