Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det här är en ganska mäktig banankaka som man inte behöver äta så mycket av, även om det är lätt att man gör det i alla fall! Farligt god.
Sätt ugnen på 175°.
Skala och mosa bananerna. Grovhacka nötterna.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.
Vispa smör och farinsocker fluffigt. Tillsätt äggen och vispa kraftigt.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor och vänd ner det i smeten tillsammans med mosad banan och sirap.
Ta undan en tredjedel av smeten i en annan bunke. Blanda ner chokladen i den större smetmängden. Blanda ner valnötterna i den mindre delen smet.
Klä en form, ca 1 1/2 liter, med bakplåtspapper. Varva den ljusa och den mörka smeten i formen och dra sedan en sked eller liknande genom smeten så att det blir marmoreringar.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills kakan känns torr. Låt kakan svalna i formen och stjälp sedan upp den.
Chokladkolatopping:
Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda ca 5 min på medelhög värme.
Ta kastrullen från plattan. Hacka chokladen. Blanda ner den i såsen och rör tills allt smält. Häll över smeten i en burk. Låt stelna i kylen ca 4 timmar.
Bred toppingen över kakan och servera gärna med vispad grädde. Toppa eventuellt kakan med röda vinbär och pudra över lite florsocker.