Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranstosca med pistaschnötter

Så här års smaksätts förstås toscakakan med saffran, torkad frukt och nötter.

Saffranstosca med pistaschnötter
Saffranstosca med pistaschnötter
Saffranstosca med pistaschnötter
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlrörsocker strö
  • 2ägg
  • 0,5 dlvatten
  • skal- rivet av ½ apelsin
  • 3 dlvetemjöl
  • 0,5 gsaffran
  • 1 tskvaniljpulver
  • 1 tskbakpulver
  • 2,5 dlkatrinplommon- fintärnade
  • smör och ströbröd- till formen

Toscaglasyr

  • 1 dlpistaschnötter
  • 75 gsmör
  • 0,5 dlrörsocker- strö
  • 0,5 dlsirap- ljus
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 mskmjölk
  • 0,5 dlpumpakärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

  2. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Vispa i vatten och apelsinskal.

  3. Blanda mjöl, saffran, vaniljpulver och bakpulver. Vispa ner mjölblandningen i smeten. Vänd sist ner katrinplommonen för hand.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen tills den är nätt och jämnt färdig, cirka 25 minuter.

  5. Gör glasyren under tiden. Grovhacka pistaschnötterna.

  6. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Koka upp blandningen under omrörning. Låt glasyren koka cirka 1 minut. Rör ner pistaschnötter och pumpakärnor.

  7. Bred glasyren över kakan. Sätt in den i övre delen av ugnen och grädda ytterligare cirka 10 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök