Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på vetebröd med saffran och vanilj. Saffransstjärnan är enklare att göra än du tror. Följ bara anvisningarna noga så fixar du en vacker saffransstjärna.
Media laddas
Blanda saffran och sprit. Låt stå ca 30 min, men gärna 24 timmar. Vill man inte använda sprit, byt ut mot några matskedar av mjölken.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig ca 10 min eller 20 min för hand. Klicka ner smöret, lite i taget. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i bunken ca 40 min.
Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till en slät kräm.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i två lika stora bitar. Rulla dem till släta bollar. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 30 cm i diameter. Lägg dem på varsitt bakplåtspapper.
Bred ut fyllningen på ena rundeln. Lägg den andra rundeln ovanpå. Ställ ett glas eller utstansare i mitten på degen, ca 6 cm i diameter. Tryck ner och lyft ut den runda degbiten. Börja ca 2 cm ifrån hålet och skär rundeln i fyra lika stora delar. Skär sedan varje fjärdedel i 4 lika stora delar. Du kommer då ha 16 lika stora delar. Ta två delar och vrid båda två samtidigt två varv utåt och fäst ihop dem i änderna. Gör likadant med resterande delar. Låt jäsa övertäckt 30–40 min till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200°.
Vispa ihop ägget med vatten och pensla kransen. Strö eventuellt över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Täck med aluminiumfolie ifall den börjar få för mycket färg. Låt svalna på galler.