Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranstårta med citronfrosting och sockrad vinterfrukt

Ljuvligt vacker kaka som imponerar på gästerna. Kakan blir ganska tung och saftig, vilket gör att den håller länge. Gör den gärna någon dag i förväg.

Saffranstårta med citronfrosting och sockrad vinterfrukt
Saffranstårta med citronfrosting och sockrad vinterfrukt
Saffranstårta med citronfrosting och sockrad vinterfrukt
Foto: Idhaa Lindhag/agentur cameralink

Tårtbotten

  • 200 gsmör
  • 2 pktsaffran- (à 1/2 g)
  • 1sockerbit
  • 2ägg
  • 3 dlströsocker
  • 1 dlmorot- finriven
  • 2,5 dlmjölk
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2 tskbakpulver

Frosting

  • 200 gnaturell färskost
  • 250 gmascarponeost
  • 2 mskflorsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1citron- rivet skal
  • 2 mskcitron- pressad

Garnering

  • 50 gröda vinbär
  • 5physalis
  • 3clementiner
  • 3fikon- färska
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt svalna.

  2. Stöt saffranet i en mortel med sockerbiten.

  3. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör, saffran, riven morot och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.

  4. Häll smeten i en smord och ­bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.

  5. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser. Bred frostingen fluffigt på kakan.

  6. Sockrade vinbär: Pensla vinbären med äggvita och rulla dem i socker.

  7. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt stelna något.

  8. Skala och halvera clementiner, physalis och fikon. Garnera kakan med frukt, vinbär och sockrade vinbär. Pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?