Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransstjärna fylld med nötkräm  

Saffransbröd + nötkräm = ljuvligt gott! Denna saffransstjärna är fylld med nötkräm och görs av kalljäst deg. 

Elisabeth Johansson
Saffransstjärna fylld med nötkräm  
Saffransstjärna fylld med nötkräm  
Saffransstjärna fylld med nötkräm  
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlmjölk
  • 1äggula
  • 1 påsesaffran- (0,5 g)
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 7 dlvetemjöl- (420 g)

Fyllning

  • 1,5 dlnutella

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 2 mskpärlsocker
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör i äggula, saffran, socker och salt. Tillsätt lite i taget av smöret och mjölet. Arbeta degen smidig, ca 5 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar eller i kylen över natten.

  2. Dela degen i tre bitar. Kavla ut dem och skär ut en rundel ur varje bit, 24–25 cm i diameter. Bred nutella på två av rundlarna. Det går lättare om man värmer nutellan lite i mikron först. Lägg ihop alla degrundlar.

  3. Sätt ett glas i mitten och skär 16 snibbar fram till glaset. Ta bort glaset. Snurra ihop två och två av snibbarna och kläm ihop dem. Tryck ner en stjärnformad pepparkaksform i mitten och låt den sitta kvar.

  4. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  5. Ta bort stjärnmåttet. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och låt svalna på galler. Pudra över florsocker vid servering.

  6. Tips! Förbered den kvällen före och låt den jäsa i kylen, eller låt den jäsa 2 timmar i rumstemperatur.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på hemgjord nötkräm hittar du här: