Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranssoppa med morotstopping

Recept på saffranssoppa med morotstopping. Toppingen bryter av fint mot den milda saffranssmaken.

Saffranssoppa med morotstoppingSaffranssoppa med morotstoppingSaffranssoppa med morotstopping
Recept på saffranssoppa med morotstopping. Foto: Christina Sundelin

Ingredienser

  • 3potatisar- mjöliga
  • 2morötter
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 msksmör
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)
  • 7 dlvatten
  • 2 dlvitt vin- torrt, mousserande eller vanligt
  • 2 msklantbuljongpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 2 dlmatlagningsgrädde
  • 1 förpvita bönor- blandade (380 g)
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Topping

  • 4morötter
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskolivolja
  • 1 tskpaprikapulver- rökt
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och morötter i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta. Strö över saffranet. Rör ner vatten, vin, buljongpulver och salt.

  2. Lägg potatis och morötter i grytan och koka under lock ca 15 min, tills rotfrukterna mjuknat.

  3. Mixa soppan med mixerstav, låt den gärna ha lite småbitar kvar. Späd med grädde.

  4. Skölj bönorna i kallt vatten. Rör försiktigt ner dem i soppan. Krydda med peppar.

  5. Topping: Skala morötterna och hyvla smala morotsband med skalaren. Skala och finhacka vitlöken. Stek morotsbanden i olja. Pudra över paprikapulver och rör ner vitlök och salt. Stek tills banden börjar bli frasiga.

  6. Servera soppan med den nyfrästa toppingen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av: Pia Hall