Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransskorpor med choklad och lavendel

Saffransskorpor med choklad och lavendel passar bra till jul. En ljuvlig doft av lavendel sprider sig i köket när skorporna gräddas i ugnen. Lavendel finns att köpa i tebutiker eller i hälsokostbutiker.

Saffransskorpor med choklad och lavendel
Saffransskorpor med choklad och lavendel
Saffransskorpor med choklad och lavendel
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gsötmandel
  • 4ägg- stora
  • 2,5 dlströsocker
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)
  • 8,5 dlvetemjöl- + 1 msk (510 g)
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 0,5 tsksalt
  • 100 gchokladpellets- mörka

Pensling

  • ägg

Garnering

  • 23 msklavendel- torkad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Grovhacka mandeln. Vispa ägg, socker och saffran vitt och pösigt.

  2. Blanda 8 1/2 dl mjöl, mandel, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt och rör ner i äggsmeten. Blanda chokladen med 1 msk mjöl och vänd ner i smeten.

  3. Rulla degen till stänger, ca 2 1/2 cm i tjocklek och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla stängerna med uppvispat ägg och strö över lavendel. Tryck till dem något.

  4. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Ta ut och låt svalna något.

  5. Sänk ugnsvärmen till 100°. Skär längderna i sneda skorpor, ca 2 cm tjocka medan de fortfarande är varma. Lägg tillbaka skorporna på plåten, sära lite på dem och låt torka mitt i ugnen, 40 min–1 timme.

Vad tyckte du om receptet?