Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saffransskorpor med choklad och lavendel passar bra till jul. En ljuvlig doft av lavendel sprider sig i köket när skorporna gräddas i ugnen. Lavendel finns att köpa i tebutiker eller i hälsokostbutiker.
Sätt ugnen på 175° varmluft. Grovhacka mandeln. Vispa ägg, socker och saffran vitt och pösigt.
Blanda 8 1/2 dl mjöl, mandel, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt och rör ner i äggsmeten. Blanda chokladen med 1 msk mjöl och vänd ner i smeten.
Rulla degen till stänger, ca 2 1/2 cm i tjocklek och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla stängerna med uppvispat ägg och strö över lavendel. Tryck till dem något.
Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Ta ut och låt svalna något.
Sänk ugnsvärmen till 100°. Skär längderna i sneda skorpor, ca 2 cm tjocka medan de fortfarande är varma. Lägg tillbaka skorporna på plåten, sära lite på dem och låt torka mitt i ugnen, 40 min–1 timme.