Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranssemlor med cointreaufyllning

Guldgula semlor med cointreau- och apelsinfyllning. För recept på klassiska semlor - klicka här!

Saffranssemlor med cointreaufyllning
Saffranssemlor med cointreaufyllning
Saffranssemlor med cointreaufyllning
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 0,5 gsaffran- 1 kuvert
  • 1 mskCointreau- konjak eller rom
  • 50 gjäst för söta degar
  • 2,5 dlmjölk
  • 2 krmsalt
  • 1,5 dlströsocker
  • 1ägg
  • 100 gsmör- rumstempererat
  • 9 dlvetemjöl- ca

Pensla med

  • 1ägg- + ¼ krm salt

Fyllning

  • inkråm från bullarna
  • 300 gmandelmassa
  • 2 mskCointreau- eller annan citruslikör
  • 0,5apelsin- ekologisk, rivet skal och pressad saft
  • 2 mskvispgrädde

Till garnering

  • 5 dlvispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Blanda saffran med likör i en kopp. Rör om och låt stå 10 minuter. Smula jästen i degbunken, tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst sig.

  2. Tillsätt saffran med likör, salt, socker och ägg, smöret i klickar och mjöl. Bearbeta degen i maskin tills den släpper bunken, cirka 10 minuter. Låt degen jäsa under plast, cirka 45 minuter.

  3. Ta upp på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en längd och dela i 20 bitar. Rulla dem till runda släta bullar.  Lägg glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk, cirka 45 minuter. Sätt ugnen 225 grader.

  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg med salt. Grädda mitt i ugnen, cirka 8 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.

  5. Skär eller klipp av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Tvätta apelsinen i varmt vatten, torka och riv av skalet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, apelsinskal, apelsinsaft och grädde. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Guldgula semlor med cointreau- och apelsinfyllning. För recept på klassiska semlor - klicka här!

Recept från Mitt kök