Himmelskt gott och vackert bakverk för dig som längtar efter semlor men inte vill tjuvstarta. Tips! Fyllningen kan varieras i det oändliga, det är bara din fantasi som sätter gränserna. Prova att fylla med Nutella, eller varför inte med äppelmos till grädde smaksatt med kanel.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
50 gjäst- färsk
150 gsmör
5 dlmjölk
1 dlsocker
0,5 tsksalt
0,5 gsaffran
1,4 lvetemjöl- cirka
Pensling
1ägg
Till garnering
florsocker
Fyllning
400 gmandelmassa
1 dlvispgrädde- cirka
1 tskvaniljsocker
10 dlvispgrädde
lingon- cirka 2 dl rårörda
florsocker- efter smak
Gör så här
Saffransbullar: Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt socker, salt, saffran och mjöl – men spara lite mjöl till utbakning.
Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa cirka 30 min.
Forma degen till bullar och låt jäsa ytterligare cirka 30 min.
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Riv mandelmassan på ett rivjärn och vispa ihop med grädden och vaniljsockret till en mjuk krämig blandning.
Lingongrädde: Vispa grädden och blanda i lingonsylten. Socker efter egen smak beroende på hur söt lingongrädde du önskar.
Skär av toppen på saffransbullarna och gröp ut ett litet hål i mitten. Fyll med mandelmassablandningen och spritsa sedan på lingongrädden.
Lägg på locket och pudra över florsocker.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,3 · 12 röster)
Himmelskt gott och vackert bakverk för dig som längtar efter semlor men inte vill tjuvstarta. Tips! Fyllningen kan varieras i det oändliga, det är bara din fantasi som sätter gränserna. Prova att fylla med Nutella, eller varför inte med äppelmos till grädde smaksatt med kanel.