Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransrutor i långpanna med lingon och maräng

En julig version av sommarens marängtårta med bär. Vår juliga variant är saffransrutor med lingon toppade med en len och mjuk maräng.

Saffransrutor i långpanna med lingon och maräng
Saffransrutor i långpanna med lingon och maräng
Saffransrutor i långpanna med lingon och maräng
Foto: Helén Pe / Hembakat

Ingredienser

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 4äggulor
  • 1 pktsaffran- (0,5 g)
  • 0,5 dlmjölk
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 tskbakpulver
  • 1,5 dllingon
  • 1 mskpotatismjöl

Maräng

  • 4äggvitor
  • 2 dlströsocker
  • 1,5 dlmandelspån

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170° varmluft. Blanda smör och socker mjukt med vinge i en köksmaskin. Tillsätt äggulorna, en i taget. Blanda saffran och mjölken och blanda ner det i smeten tillsammans med mjöl och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet. 

  2. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 25 x 30 cm. Bred ut smeten i formen. Blanda lingonen med potatismjöl och sprid ut över smeten.

  3. Maräng: Vispa äggvitorna på medel­hastighet tills de bildar ett luftigt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en blank marängsmet. Vänd ner hälften av mandelspånen i smeten. Bred ut marängsmeten

    i formen och toppa med resterande mandelspån.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna innan den skärs i rutor. Pudra över florsocker före servering.

Vad tyckte du om receptet?