Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Byt ut de vanliga lussebullarna i år och testa dessa fyllda saffransrosetter med mandelmassa, aprikos och apelsin
Smula jästen i degbunken och tillsätt lite av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.
Gnugga saffranspåsarna med ett skedblad, så att saffranet finfördelas i påsarna. Tillsätt salt, strösocker, saffran, smör i klickar och mjölet, lite i taget. Arbeta degen länge i köksmaskinen tills den blir smidig och släpper bunkens kanter, cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme eller över natten i kylen i en oljad plastlåda med lock.
Fyllning: Blanda samman smör, riven mandelmassa, mixade aprikoser och apelsinskal i en skål. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta cirka 30 × 40 centimeter. Bred hälften av fyllningen på varje platta. Vik plattan i tre slag på längden. Tryck till med kaveln och kavla längderna, så att de blir cirka 15 centimeter breda.
Skär längderna i 2,5-3 centimeter breda bitar. Vrid dem på mitten ett helt varv till rosetter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
Pensla bullarna två gånger med uppvispat ägg. Strö över hackad mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen, cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.
Recept från Mitt kök