Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransrosetter

Byt ut de vanliga lussebullarna i år och testa dessa fyllda saffransrosetter med mandelmassa, aprikos och apelsin

Saffransrosetter
Saffransrosetter
Saffransrosetter
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 50 gjäst för söta degar
  • 5 dlmjölk- kall
  • 0,5 tsksalt
  • 2 dlströsocker
  • 1 gsaffran- 2 påsar
  • 200 gsmör- mjukt
  • 15 dlvetemjöl- cirka

Fyllning

  • 100 gsmör- mjukt
  • 200 gmandelmassa
  • 100 gaprikoser- torkade
  • 0,5apelsin- rivet skal

Till pensling

  • 12ägg

Till garnering

  • 25 gmandel- hackad

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken och tillsätt lite av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.

  2. Gnugga saffranspåsarna med ett skedblad, så att saffranet finfördelas i påsarna. Tillsätt salt, strösocker, saffran, smör i klickar och mjölet, lite i taget. Arbeta degen länge i köksmaskinen tills den blir smidig och släpper bunkens kanter, cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme eller över natten i kylen i en oljad plastlåda med lock.

  3. Fyllning: Blanda samman smör, riven mandelmassa, mixade aprikoser och apelsinskal i en skål. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta cirka 30 × 40 centimeter. Bred hälften av fyll­ningen på varje platta. Vik plattan i tre slag på längden. Tryck till med kaveln och kavla längderna, så att de blir cirka 15 centimeter breda.

  4. Skär längderna i 2,5-3 centimeter breda bitar. Vrid dem på mitten ett helt varv till rosetter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

  5. Pensla bullarna två gånger med uppvispat ägg. Strö över hackad mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen, cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök