Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransris med rostad butternut, råhyvlad blomkål och hasselnötter

Recept på saffransris med rostad butternutpumpa, råhyvlad blomkål och hasselnötter. Med kryddiga smaker och vackra färger påminner den här rätten om marockansk mat. Saffran doftar ljuvligt av jul.

Saffransris med rostad butternut, råhyvlad blomkål och hasselnötter
Saffransris med rostad butternut, råhyvlad blomkål och hasselnötter
Saffransris med rostad butternut, råhyvlad blomkål och hasselnötter
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 3 dlbasmatiris
  • 1butternutpumpa- (ca 800 g)
  • 5 mskolivolja
  • 2 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1gul lök
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)
  • 6 dlvatten
  • 0,5blomkålshuvud- litet (ca 300 g)
  • 1 dltranbär- torkade
  • 1 dlhasselnötter- rostade
  • 2 msksherryvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera pumpan och ta bort kärnorna. Skär köttet i grova bitar.

  2. Lägg pumpan på en plåt. Ringla över 3 msk olja och krydda med 1 tsk salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 40 min, tills pumpan har fin färg och är mjuk.

  3. Skölj riset. Skala och finhacka löken.

  4. Fräs löken i 2 msk olja tills den blir blank. Tillsätt ris, saffran och 1 tsk salt och rör runt. Tillsätt vattnet och koka upp. Sjud under lock tills allt vatten har kokat in.

  5. Hyvla blomkålen. Lägg upp riset på ett fat. Lägg på pumpa och blomkål. Strö över tranbär och hasselnötter. Ringla över vinägern och servera.

Vad tyckte du om receptet?