Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranspinnar

Till jul får de klassiska finska pinnarna smak av saffran. Småkakorna toppas med pärlsocker och hackad mandel.

Katarina Carlgren
Saffranspinnar
Saffranspinnar
Saffranspinnar
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 1 dlmandelmjöl
  • 4,5 dlvetemjöl
  • 1 dlströsocker
  • 200 gsmör- kylskåpskallt
  • 2 tskvispgrädde
  • 0,5 gsaffran- 1 kuvert

Pensling och garnering

  • 1äggvita- uppvispad
  • 0,5 dlpärlsocker
  • 0,5 dlsötmandlar- hackade

Gör så här

  1. Lägg mandelmjöl, vetemjöl och strösocker i en matberedare, tillsätt smöret, skuret i mindre kuber, och arbeta ihop.

  2.  Värm vispgrädden och lös upp saffranet i den. Tillsätt det och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 175 grader och förbered plåtar med bakplåtspapper.

  4. Rulla degen till fingertjocka längder. Skär längderna i bitar, 4–5 cm långa. Lägg kakorna på plåtarna, pensla dem med äggvita och strö över pärlsocker och mandel.

  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Låt kakorna svalna på plåten i cirka 10 minuter och sedan kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?