Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranspannkaka - enkelt recept

Saffranspannkaka, också kallad Gotlandspannkaka, har en särskild koppling till julen då den traditionellt gjordes av julgröten som blev över. Saffranspannkakan bakar du i ugnen, och den är lika god varm som kall.

Saffranspannkaka - enkelt recept
Saffranspannkaka - enkelt recept
Saffranspannkaka - enkelt recept
Foto: Jenny Grimsgård

Saffranspannkaka

  • 1,5 dlvispgrädde
  • 4 mskströsocker
  • 1 pktsaffran
  • 4ägg
  • 1 kgrisgrynsgröt
  • 2 krmsalt
  • 1mandelflagor- (50 g)
  • smör

Blåbärssylt

  • 500 gblåbär
  • 2 dlströsocker

Till servering

  • grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Vispa ihop grädde, socker, saffran och ägg i en bunke. Vänd in gröt och salt i smeten.

  3. Smörj en ugnsfast form (cirka 20 x 30 centimeter) och fyll med smeten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

  4. Sylt: Koka ihop blåbär och socker cirka 15 minuter. Fyll i ren glasburk, sätt på locket och låt svalna.

  5. Servera ljummen eller kall med sylt och vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: Koka risgrynsgröten dagen innan eller köp färdig på tub.

Läs också: Så kokar du risgrynsgröt 

Recept från Mitt kök