Allt om Mat / Recept / Saffransmums i långpanna - recept på saftiga saffransrutor
Saffransmums i långpanna - recept på saftiga saffransrutor
12 bitar
50 minuter
tillagning: 15 minuter i ugn: 35 minuter Aktiv tid c:a 15 minuter
(Betyg: 3,9 · 566 röster)
Recept på saftig och god saffransmums bakad i långpanna. En enkel saffranskaka toppad med citronglasyr och kokos. Perfekt att baka till adventsfika och jul.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3ägg
3 dlströsocker
3 dlvetemjöl- (180 g)
1 mskbakpulver
1 krmvaniljpulver
1 pktsaffran- (1/2 g)
1,5 dlvatten
Glasyr
100 gsmör
4 dlflorsocker
1äggula
1 tskcitron- pressad
Garnering
kokosflingor- eller strössel
Saffransmums - saftiga saffransrutor med glasyrFoto: Jorunn Amcoff
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form, 20 x 30 cm, Vispa ägg och strösocker poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Vänd ner saffran och vatten och rör om tills smeten är klumpfri. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min, känn med en sticka så kakan är färdiggräddad.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull och rör ner florsocker, äggula och citronsaft och vispa den slät. Låt kakan kallna innan glasyren breds på. Strö över kokos eller strössel och låt kakan stå svalt i ytterligare en liten stund innan den skärs i bitar.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 566 röster)
Baktips!
Om du vill ha tunnare bitar kan du baka kakan i en något större form. Tänk på att gräddningstiden blir kortare om kakan är tunnare.
Fler recept på gott att baka till jul hittar du här: