Allt om Mat / Recept / Saffransmums i långpanna - recept på saftiga saffransrutor
Saffransmums i långpanna - recept på saftiga saffransrutor
12 bitar
15 minuter
tillagning: 15 minuter i ugn: 35 minuter Aktiv tid c:a 15 minuter
(Betyg: 3,9 · 560 röster)
Recept på saftig och god saffransmums bakad i långpanna. En enkel saffranskaka toppad med citronglasyr och kokos. Perfekt att baka till adventsfika och jul.
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form, 20 x 30 cm, Vispa ägg och strösocker poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Vänd ner saffran och vatten och rör om tills smeten är klumpfri. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min, känn med en sticka så kakan är färdiggräddad.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull och rör ner florsocker, äggula och citronsaft och vispa den slät. Låt kakan kallna innan glasyren breds på. Strö över kokos eller strössel och låt kakan stå svalt i ytterligare en liten stund innan den skärs i bitar.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 560 röster)
Baktips!
Om du vill ha tunnare bitar kan du baka kakan i en något större form. Tänk på att gräddningstiden blir kortare om kakan är tunnare.
Fler recept på gott att baka till jul hittar du här: