Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransmums i långpanna - recept på saftiga saffransrutor

Recept på saftig och god saffransmums bakad i långpanna. En enkel saffranskaka toppad med citronglasyr och kokos. Perfekt att baka till adventsfika och jul.

Saffransmums i långpanna - recept på saftiga saffransrutor
Saffransmums i långpanna - recept på saftiga saffransrutor
Saffransmums i långpanna - recept på saftiga saffransrutor
Saffransmums - saftiga saffransrutor med glasyr Foto: Jorunn Amcoff

Ingredienser

  • 3ägg
  • 3 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 mskbakpulver
  • 1 krmvaniljpulver
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)
  • 1,5 dlvatten

Glasyr

  • 100 gsmör
  • 4 dlflorsocker
  • 1äggula
  • 1 tskcitron- pressad

Garnering

  • kokosflingor- eller strössel

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form, 20 x 30 cm, Vispa ägg och strösocker poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.

  3. Vänd ner saffran och vatten och rör om tills smeten är klumpfri. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min, känn med en sticka så kakan är färdiggräddad. 

  4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och rör ner florsocker, äggula och citronsaft och vispa den slät. Låt kakan kallna innan glasyren breds på. Strö över kokos eller strössel och låt kakan stå svalt i ytterligare en liten stund innan den skärs i bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Baktips!

Om du vill ha tunnare bitar kan du baka kakan i en något större form. Tänk på att gräddningstiden blir kortare om kakan är tunnare.

Fler recept på gott att baka till jul hittar du här:

Mjuk pepparkaka i långpanna

Klassiska lussekatter

Mjuk pepparkaka

Pepparkaksdeg

Saffranskaka med lyxigt toscatäcke

Läs också: Recept på klassiska kärleksmums