Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransmazariner

Saftiga mazariner med härligt mycket saffranssmak och ganska grovhackad mandel. Lingonkvistar är fin dekoration, men ta bort dem när det är dags att äta.

Saffransmazariner
Saffransmazariner
Saffransmazariner
Recept på saffransmazarin - perfekt i juletider Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 4,5 dlvetemjöl- (270 g)
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 1äggula
  • 12 mskvatten

Fyllning

  • 200 gsötmandel
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 2 pktsaffran- (à 1/2 g)
  • 1apelsin- rivet skal
  • 2ägg
  • 1äggvita

Garnering

  • 1,5 dlflorsocker
  • 11,5 mskapelsin- pressad
  • 4kumquats
  • lingonris
  • silverkulor

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Blanda ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i aluminiumfolieformar. Låt formarna vila i kylen ca 30 min. 2.Sätt ugnen på 175°. Mixa mandeln i en matberedare. Tillsätt smör, socker, saffran och apelsinskal. Rör i äggen och äggvitan, ett i taget, och mixa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna ställda på en plåt.

  2. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills fyllningen har stannat. Låt kallna på galler.

  3. Rör ihop florsocker och apelsinsaft till glasyr. Lägg en liten klick på varje kaka. Garnera med skivor av kumquats, lingonris och silverkulor. Mazarinerna går utmärkt att frysa.

Vad tyckte du om receptet?