Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffrans­längder


Vetelängder med en riktigt god, apelsinsmakande fyllning.

Saffrans­längder
Saffrans­längder
Saffrans­längder

Olof Abrahamsson

Ingredienser

  • 1saffransdeg- se grundrecept här nedan

Fyllning:

  • 2 dlhasselnötter
  • 150 gsmör
  • 2 dlsocker
  • skal- rivet av 1 apelsin
  • 1,5 dlrussin

Pensling

  • ägg
  • pärlsocker

Saffransdeg, grundrecept

  • 150 gsmör
  • 2 dlmjölk
  • 2saffran- kuvert à 1/2 g
  • 1sockerbit
  • 50 gjäst
  • 125 gkesella- lätt
  • 1,5 dlsocker
  • 1ägg
  • 1 tsksalt
  • 1617 dlvetemjöl

Gör så här

  1. Mal nötter och rör ihop med smör, socker och apelsinskal. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar.

  2. Kavla ut båda till en platta, 40 x 30 centimeter. Bred på fyllning och strö över russin. Rulla ihop från långsidan och lägg på plåt med bakpapper.

  3. Klipp sneda jack i rullen och vik växelvis åt höger och vänster. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen cirka 25 minuter.

  5. Saffransdeg, grundrecept: Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Smält smör i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en skål och häll över lite av degspadet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt kesella, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta väl till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök