Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranskringlor med mandelmassa

Så ljuvligt goda och vackra kringlor! Kringlorna är bakade på karlsbaderdeg med en krämig mande­l­fyllning, doppade i smör och socker.

Saffranskringlor med mandelmassa
Saffranskringlor med mandelmassa
Saffranskringlor med mandelmassa
Foto: Helén Pé / Hembakat

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 3 dlvatten- kallt
  • 4ägg
  • 2 dlströsocker
  • 2 pktsaffran- (à 0,5 g)
  • 0,5 tsksalt
  • 1516 dlvetemjöl- (900–960 g)
  • 225 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 200 gmandelmassa
  • 150 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 2 mskvaniljsocker

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 50 gsmör
  • 2 dlströsocker

Gör så här

  1. Rör ut jästen i det kalla vattnet.  Tillsätt ägg, socker, saffran, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta med degkrok i köksmaskin till en slät deg i ca 10 min på medelhastighet. Tillsätt smöret och arbeta in det i degen. Låt degen stå i kylen i ca 2 tim.

  2. Fyllning: Riv mandelmassan. Blanda den med smör, strösocker och vaniljsocker till en jämn smet.

  3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm. Bred på fyllningen. Vik degen två gånger så att det blir tre lager. Kavla ut degen lite till. Skär treslaget i 30 smala remsor, tvinna dem och forma till kringlor. Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2–3 tim.

  4. Sätt ugnen på 200° varmluft. Pensla kringlorna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9 min tills de har en fin gyllene färg. Låt dem svalna på galler.

  5. Garnering: Smält smöret. Doppa kringlorna i smör och sedan i socker.

Vad tyckte du om receptet?