Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranskrans med glasyr- recept och steg-för-steg

En klassiker när julen nalkas. En saftig saffranskrans med en god fyllning på farinsocker och apelsin. Kransen toppas med en supergod och trendig saffransglasyr.

Saffranskrans med glasyr- recept och steg-för-steg
Saffranskrans med glasyr- recept och steg-för-steg
Saffranskrans med glasyr- recept och steg-för-steg
Foto: Helén Pe

Deg

  • 5 dlvatten
  • 2 pktsaffran- (1 g)
  • 15 dlvetemjöl special
  • 2 dlströsocker
  • 50 gjäst
  • 1 tsksalt
  • 1ägg
  • 150 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlfarinsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 2 mskljus sirap
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1apelsin- skalet

Sockerlag

  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten

Glasyr

  • 3 dlflorsocker
  • 2 mskvatten
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)

Gör så här

  1. Blanda vatten med saffran i en köksassistent med degkrok och blanda tills saffranet lösts upp. Tillsätt övriga ingredienser till degen och arbeta degen i ca 10 min tills den släpper kanterna. Tillsätt ev lite mer vetemjöl om degen känns kladdig. Plasta in degen och låt den ligga i kylskåp i ca 1 timme.

  2. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser i en bunke till en jämn kräm.

  3. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje degbit till en rektangel, 70 x 15 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Dela den i två delar rakt över och tvinna ihop med den delade sidan uppåt. Tryck ihop till en krans. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa i 1 timme. Upprepa med alla tre degbitar. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och grädda kransarna mitt i ugnen i ca 15 min.

  4. Sockerlag: Koka upp strösocker och vatten och pensla kransen med den så fort den kommer ut ifrån ugnen. Blanda florsocker, vatten och saffran till glasyren och ringla den över kransen när den svalnat.

Vad tyckte du om receptet?

Klipp den fyllda degrullen i två delar rakt över. Foto: Helén Pe
Tvinna ihop de två delarna med den snittade sidan uppåt. Foto: Helén Pe
Tryck ihop den tvinnade degen till en krans. Låt den jäsa till dubbel storlek. Foto: Helén Pe

Se även recept på:

Våra bästa lussebullar 

Saftig mjuk pepparkaka 

Pepparkaksdeg