Se även recept på:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En klassiker när julen nalkas. En saftig saffranskrans med en god fyllning på farinsocker och apelsin. Kransen toppas med en supergod och trendig saffransglasyr.
Blanda vatten med saffran i en köksassistent med degkrok och blanda tills saffranet lösts upp. Tillsätt övriga ingredienser till degen och arbeta degen i ca 10 min tills den släpper kanterna. Tillsätt ev lite mer vetemjöl om degen känns kladdig. Plasta in degen och låt den ligga i kylskåp i ca 1 timme.
Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser i en bunke till en jämn kräm.
Dela degen i 3 delar och kavla ut varje degbit till en rektangel, 70 x 15 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Dela den i två delar rakt över och tvinna ihop med den delade sidan uppåt. Tryck ihop till en krans. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa i 1 timme. Upprepa med alla tre degbitar. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och grädda kransarna mitt i ugnen i ca 15 min.
Sockerlag: Koka upp strösocker och vatten och pensla kransen med den så fort den kommer ut ifrån ugnen. Blanda florsocker, vatten och saffran till glasyren och ringla den över kransen när den svalnat.
Se även recept på: