Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranskaka med mandelmassa och ingefärspäron

Recept på saffranskaka med mandelmassa och ingefärspäron. Kakan kan bakas i god tid och frysas in. Passar till kaffet eller som dessert.

Saffranskaka med mandelmassa och ingefärspäron
Saffranskaka med mandelmassa och ingefärspäron
Saffranskaka med mandelmassa och ingefärspäron
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 100 gmandelmassa
  • 200 gsmör
  • 2 påsarsaffran- (à 1/2 g)
  • 1,5 dlmjölk
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2 tskbakpulver

Ingefärskokta päron

  • 2päron
  • 2 dlvatten
  • 2 dlströsocker
  • 1 mskingefära- färskriven
  • 2 mskcitron- pressad

Tillbehör

  • grädde- vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°, varmluft. Vispa ägg och socker luftigt. Grovriv mandelmassan och blanda ner den.

  2. Smält smöret och blanda det med saffran och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten tillsammans med smörblandningen.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Prova med en sticka, när den är torr är kakan färdig. Låt kakan kallna på galler.

  4. Päron: Koka upp vatten, socker, ingefära och citronsaft. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg dem i lagen. Sänk värmen och sjud 2–3 min. Stäng av värmen och låt päronen kallna under lock.

  5. Servera kakan med ingefärspäron och vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?