Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranskaka med lingon och hyvlad mandel

Bjud på Roy Fares ljuvliga adventskaka!

Saffranskaka med lingon och hyvlad mandel
Saffranskaka med lingon och hyvlad mandel
Saffranskaka med lingon och hyvlad mandel
Foto: Eva Hildén Smith

Mandelkaka

  • 20 gsmör- smält
  • 0,5 gsaffran
  • 1,5 dlsocker
  • 100 gsmör- rumstemperatur
  • 2ägg- + 2 äggulor
  • 170 gmandelmjöl
  • 1 tskbakpulver

Mandelsmulor

  • 45 gströsocker
  • 1vaniljstång
  • 100 gmandelmassa

Topping

  • 1 dlmandel- hyvlad
  • 1 dllingonsylt

Till servering

  • 5 dlgrädde

Gör så här

  1. Mandelsmulor: Blanda strösocker tillsammans med fröna av vaniljstången i en bunke. Riv i mandelmassa och blanda runt så att det är smuligt.

  2. Mandelkaka: Sätt ugnen på 170 grader.

  3. Smöra och mjöla en rund form med mandelmjöl. Vill man kan man lägga bakplåtspapper i botten av formen. Blanda smält smör och saffran och ställ åt sidan.

  4. Vispa socker och smör luftigt, vispa i ett ägg i taget och blanda ner mandelmjölet successivt.

  5. Avsluta med en slickepott och vänd ner bakpulver och blanda till en slät och fin smet.

  6. Fördela smeten i formen, klicka ut lingonsylt jämnt över kakan och toppa med mandelsmulor och hyvlad mandel. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 28–30 minuter.

  7. Ta ut kakan, låt svalna och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök