Recept på saffranskaka - en perfekt mjuk kaka till julfikat. Här är den toppad med tosca men hoppa över den om du vill ha en mer klassisk saffranskaka.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2ägg
1,5 dlsocker
2 dlvetemjöl
1 tskbakpulver
2 tskvaniljsocker
125 gsmör
0,5 dlmjölk
0,5 gsaffran
smör och ströbröd- till formen
Tosca
100 gsmör
1 dlsocker
3 mskvetemjöl
3 – 4 mskgrädde
2 dlmandel- flagad
Till garnering
florsocker
Gör så här
Kakan: Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vispa ner i smeten.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och saffran. Låt stå och dra någon minut.
Häll ner saffransblandningen i smeten och vispa ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 175 grader cirka 20-25 minuter.
Tosca: Häll alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka tills det tjocknar. Häll toscan över kakan och grädda i ytterligare cirka 12–15 minuter. Kakan ska ha fått en gyllenbrun och vacker färg.
Pudra över florsocker vid servering.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,6 · 173 röster)
Tips
Ersätt mandeln med riven kokos eller blandade mandlar och nötter. Rosta då gärna nötblandningen innan du tillsätter den.
Glutenfri saffranskaka: Byt mjölet mot glutenfri mjölmix. Lägg ev. till 1-2 msk fiberhusk
Laktosfri saffranskaka: Byt smör och mjölk mot laktosfritt smör och t ex havremjölk.