Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranskaka i långpanna med päron och ingefärssmul

Recept på saftig saffranskaka med päron toppad med ingefärssmul. Päron och saffran är en perfekt kombination, här i en långpannekaka med kryddigt smul. Kakan går utmärkt att frysa.

Saffranskaka i långpanna med päron och ingefärssmul
Saffranskaka i långpanna med päron och ingefärssmul
Saffranskaka i långpanna med päron och ingefärssmul
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)
  • 0,5 dlmjölk
  • 23päron
  • 1citron
  • 3ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1,5 tskbakpulver

Ingefärssmul

  • 1,5 dlvetemjöl
  • 75 gsmör
  • 2 mskströsocker
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 0,75 tskingefära- mald
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 2 krmbakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret med saffranet och låt svalna något. Häll i mjölken.

  2. Smöra och bröa en långpanna ca 22 x 34 cm. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor. Skölj citronen noga i varmt vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda päron, citronskal och citronsaft.

  3. Ingefärssmul: Blanda ihop alla ingredienser till ett smul.

  4. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Rör i smörblandningen. Häll smeten i långpannan. Lägg på päron. Smula över ingefärssmulet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Skär kakan i rutor när den har kallnat.

Vad tyckte du om receptet?