Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransfilé med fänkål och apelsin

Gyllengul filé med spännande smak av saffran, apelsin och fänkål. För den som vill får köttet extra skjuts om man flamberar det med en skvätt pernod. Potatismos är gott till.

Saffransfilé med fänkål och apelsin
Saffransfilé med fänkål och apelsin
Saffransfilé med fänkål och apelsin
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 gfläskfilé
  • smör- till stekning
  • flingsalt
  • peppar- nymald
  • 1 stfänkålsstånd- stort
  • 1 stapelsin
  • 0,5 gsaffran
  • 0,5 dlapelsin- färskpressad
  • 2 stvitlöksklyftor- pressade
  • 2 mskpernod- kan uteslutas

Gör så här

  1. Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en ugnsfast form.

  3. Skär fänkål och apelsin i klyftor och lägg runt köttet.

  4. Blanda saffran, apelsinsaft och vitlök. Ringla saffransdressingen över köttet och fänkålen.

  5. Stek i mitten av ugnen tills köttet är genomstekt och fänkålen mjuk, cirka 25 minuter. Ös ett par gånger under tiden. Flambera eventuellt.

  6. Flambering: Ta ut formen. Stäng av fläkten. Droppa pernod över köttet. Tänd på.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök