Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranscrêpes med vaniljkräm och björnbärssylt

Crêpes, vaniljkräm och sylt går utmärkt att förbereda dagen före. Värm crêpesen vid servering.

Saffranscrêpes med vaniljkräm och björnbärssylt
Saffranscrêpes med vaniljkräm och björnbärssylt
Saffranscrêpes med vaniljkräm och björnbärssylt
Saffranscrêpes med vaniljkräm och björnbärssylt Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 3 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1,5 mskströsocker
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)
  • 1 krmsalt
  • 2ägg
  • 23 msksmör

Björnbärssylt

  • 225 gbjörnbär
  • 2 mskvatten
  • 1,5 dlströsocker

Vaniljkräm

  • 2,5 dlmjölk
  • 0,5 dlvispgrädde- + 1 dl
  • 0,5vaniljstång
  • 3äggulor
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 25 gsmör

Tillbehör

  • grädde- lättvispad eller vaniljglass

Gör så här

  1. Sylt: Koka björnbär och vatten 5–10 min. Rör i sockret och låt koka ytterligare ca 5 min. Häll sylten i en burk och låt den kallna.

  2. Vaniljkräm: Blanda mjölk och 1/2 dl grädde i en kastrull. Dela ­vaniljstången på längden och ­skrapa ut fröna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen och koka upp.

  3. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse med elvisp. Häll över den heta gräddmjölken under vispning.  Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under vispning tills det börjar tjockna. Rör i smöret och ta bort vaniljstången. Häll krämen i en skål och låt kallna.

  4. Crêpes: Vispa grädde, mjölk, mjöl, socker, saffran och salt till en jämn smet. Vispa i ett ägg i taget. Låt smeten stå och svälla ca 30 min. Stek tunna crêpes av smeten i omgångar i smör ca 2 min per sida.

  5. Vispa 1 dl grädde och blanda den med vaniljkrämen.

  6. Servera crêpesen med vaniljkräm, björnbärssylt och lättvispad ­grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Elisabeth Johansson.