Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransbutterkaka

Ljuvlig saffransbutterkaka med färskostglasyr. Genom att grädda kakan i en form blir den kladdig och god eftersom all fyllning stannar kvar i formen.

SaffransbutterkakaSaffransbutterkakaSaffransbutterkaka
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Saffransdeg

  • 25 gjäst
  • 2 dlmjölk
  • 0,5 gsaffran- (1 påse)
  • 1 dlströsocker
  • 1ägg
  • 100 gsmör- mjukt
  • 0,5 tsksalt
  • 7,58 dlvetemjöl- spara lite till utbakning

Fyllning (remons)

  • 200 gmandelmassa
  • 150 gsmör- mjukt
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 tskkardemumma- malen
  • 1 tskkanel- malen

Till pensling

  • 1ägg

Frosting

  • 50 gsmör- mjukt
  • 50 gfärskost
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1,5 dlflorsocker

Gör så här

  1. Saffransdeg: Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Smula jästen i en bunke.

  3. Värm mjölken till 37 grader.

  4. Häll i mjölken i bunken och rör ut jästen.

  5. Lägg i alla ingredienser till degen och arbeta den smidig i cirka 10 minuter, gärna i en hushållsmaskin, tills den börjar bli blank och smidig. Lägg plastfilm eller en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 20 minuter.

  6. Gör under tiden fyllningen.

  7. Fyllning (remons): Riv mandelmassan fint, lägg den i en bunke.

  8. Lägg i smör, socker, vaniljsocker, kardemumma och kanel. Vispa ihop med elvisp till en mjuk och fluffig fyllning.

  9. Smörj en form, cirka 20 × 30 centimeter, och lägg ett smörpapper i botten på formen.

  10. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma degen till en rund bulle. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 50 × 30 centimeter. Bred ut fyllningen och rulla ihop på längden.

  11. Skär (kubba) upp rullen i 15 snäckor. Lägg snäckorna i formen med snittytan uppåt. Lägg på en bakduk och låt jäsa i cirka 1–1 ½ timme.

  12. Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter.

  13. Frosting: Vispa upp smöret med en elvisp, vispa i färskosten och vaniljsockret. Sikta i florsockret, lite i taget.

  14. Ta ut bullarna ur ugnen. Lägg på lite av frostingen på varje bulle när de fortfarande är varma och bred ut till ett tunt lager.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök