Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ljuvlig saffransbutterkaka med färskostglasyr. Genom att grädda kakan i en form blir den kladdig och god eftersom all fyllning stannar kvar i formen.
Saffransdeg: Sätt ugnen på 200 grader.
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll i mjölken i bunken och rör ut jästen.
Lägg i alla ingredienser till degen och arbeta den smidig i cirka 10 minuter, gärna i en hushållsmaskin, tills den börjar bli blank och smidig. Lägg plastfilm eller en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 20 minuter.
Gör under tiden fyllningen.
Fyllning (remons): Riv mandelmassan fint, lägg den i en bunke.
Lägg i smör, socker, vaniljsocker, kardemumma och kanel. Vispa ihop med elvisp till en mjuk och fluffig fyllning.
Smörj en form, cirka 20 × 30 centimeter, och lägg ett smörpapper i botten på formen.
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma degen till en rund bulle. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 50 × 30 centimeter. Bred ut fyllningen och rulla ihop på längden.
Skär (kubba) upp rullen i 15 snäckor. Lägg snäckorna i formen med snittytan uppåt. Lägg på en bakduk och låt jäsa i cirka 1–1 ½ timme.
Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter.
Frosting: Vispa upp smöret med en elvisp, vispa i färskosten och vaniljsockret. Sikta i florsockret, lite i taget.
Ta ut bullarna ur ugnen. Lägg på lite av frostingen på varje bulle när de fortfarande är varma och bred ut till ett tunt lager.
Recept från Mitt kök