Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransbutterkaka - recept

Recept på ljuvligt god butterkaka med saffran. Baka gärna till dig själv eller att ge bort som en fin julklapp.

Saffransbutterkaka - receptSaffransbutterkaka - receptSaffransbutterkaka - recept
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 75 gsmör
  • 2,5 dlmjölk
  • 0,5 pktsaffran- (0,25 g)
  • 0,25 pktjäst- färsk (cirka 12,5 g)
  • 1 krmsalt
  • 0,5 dlströsocker
  • 6 dlvetemjöl- + till utbakningen

Fyllning

  • 150 gmandelmassa
  • 100 gsmör
  • 34 mskströsocker
  • 23 mskhasselnötskärnor- finhackade

Till pensling

  • 1äggula
  • 1 mskvatten

Garnering

  • pärlsocker
  • 23 mskhasselnötskärnor- grovhackade
  • 1 dlflorsocker
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Smält smöret i en liten kastrull, ta av värmen, blanda i mjölk och saffran och låt degspadet svalna till 37 grader.

  2. Rör ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. Blanda i salt och strösocker. Tillsätt 5 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Arbeta in cirka 1 msk vetemjöl i taget tills det blir en smidig men inte alltför hård deg. Knåda degen i köksmaskin cirka 3 minuter, för hand cirka 5 minuter. Jäs under bakduk, cirka 30 minuter.

  3. Riv mandelmassan grovt och blanda den med smöret.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär kaka, cirka 35 cm x 40 cm. Bred på mandelmassa- och smörblandningen. Strö över sockret och finhackade hasselnötterna. Rulla ihop, inte för hårt från långsidan. Skär längden i cirka 10-12 lika stora bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en kakform klädd med bakplåtspapper, cirka 25 cm i diameter. Pensla med gulan som vispats med vattnet. Strö över pärlsocker och grovhackade nötterna. Låt jäsa utan bakduk cirka 30 minuter.

  5. Värm ugnen till 225 grader.  Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen 15-20 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Ta ut kakan och låt kallna på ett galler under bakduk.

  6. Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren över kakan och låt glasyren stelna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök