Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransbutterkaka med pistaschnötter

Recept på saffransbutterkaka med pistaschnötter. Apelsinkrämen kan du med fördel göra någon dag i förväg.

Saffransbutterkaka med pistaschnötter
Saffransbutterkaka med pistaschnötter
Saffransbutterkaka med pistaschnötter
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 0,5lussekatter- sats grunddeg

Apelsinkräm

  • 0,5 dlapelsinjuice- koncentrerad
  • 0,5 dlmellangrädde
  • 1äggula
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 mskströsocker
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 0,5apelsin- rivet skal

Fyllning

  • 75 gsmör
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 mskkardemumma- stött

pensling och garnering

  • 1ägg- uppvispat
  • 1 dlpistaschnötter- hackade

Glasyr

  • 1,5 dlflorsocker
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Gör saffransdegen enligt grundreceptet.

  2. Kräm: Sjud alla ingredienser utom apelsinskal och vaniljsocker i en kastrull. Sjud tills krämen börjar tjockna, ca 5 min.  Vispa i vaniljsocker och apelsinskal, låt svalna.

  3. Kavla ut saffransdegen på mjölad  arbetsbänk till en stor platta, ca 30 x 40 cm. Bred på smör, strö över socker och kardemumma.

  4. Rulla ihop degen. Skär i ca 2 cm breda bitar. Lägg 10 bitar i smord form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Det kommer att se glest ut men de jäser ihop. Lägg bullbitarna som blir över på en plåt med bakplåtspapper. Låt  jäsa under bakduk ca 30 min.

  5. Spritsa i apelsinkrämen jämnt fördelat på butterkakan. Pensla med ägg. Strö över pistaschnötter.

  6. Grädda butterkakan 20-22  min i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna på galler.

  7. Blanda florsocker och vatten och ringla det över butterkakan som ett rutmönster. Låt stelna.

  8. Ps. Här hittar du grundreceptet på lussebullar!

Vad tyckte du om receptet?