Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på saffransbutterkaka med pistaschnötter. Apelsinkrämen kan du med fördel göra någon dag i förväg.
Gör saffransdegen enligt grundreceptet.
Kräm: Sjud alla ingredienser utom apelsinskal och vaniljsocker i en kastrull. Sjud tills krämen börjar tjockna, ca 5 min. Vispa i vaniljsocker och apelsinskal, låt svalna.
Kavla ut saffransdegen på mjölad arbetsbänk till en stor platta, ca 30 x 40 cm. Bred på smör, strö över socker och kardemumma.
Rulla ihop degen. Skär i ca 2 cm breda bitar. Lägg 10 bitar i smord form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Det kommer att se glest ut men de jäser ihop. Lägg bullbitarna som blir över på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Spritsa i apelsinkrämen jämnt fördelat på butterkakan. Pensla med ägg. Strö över pistaschnötter.
Grädda butterkakan 20-22 min i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna på galler.
Blanda florsocker och vatten och ringla det över butterkakan som ett rutmönster. Låt stelna.