Läs också:
Här hittar du recept på klassiska julrätter:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saffransbullar med tosca är saftiga saffransbullar där extra smör knådas in i degen efter första jäsningen.
Smält 100 g smör. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Stöt saffranet med 1 msk socker och blanda ner i degvätskan. Finfördela jästen i en bunke och häll över degvätskan. Tillsätt ägget.
Tillsätt salt och det mesta av mjölet, spara ca 1 dl. Arbeta till en smidig deg ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Rör 100 g smör och 1/2 dl socker poröst. Tillsätt kardemumman. Arbeta ner smör- och sockersmeten i degen.
Fyllning: Blanda ingredienserna till fyllningen. Ta upp degen och dela den på mitten. Kavla ut varje degbit till en ca 35 x 50 cm stor platta. Bred på fyllningen.
Gör ett treslag: Vik degen på längden två gånger på samma sätt som man viker ett brevpapper, så att degen hamnar i tre lager. Kavla degen lätt till en ca 20 x 50 cm stor platta. Skär sedan 20 remsor av degen, som dras ut något och tvinnas ihop till snurror. Gör likadant med den andra degbiten.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta 30–40 min. Sätt ugnen på 225°.
Mandeltosca: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop ca 10 min. Låt svalna.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6 min. Fördela toscasmeten på bullarna och grädda ytterligare ca 6 min. Låt svalna på galler.
Läs också:
Här hittar du recept på klassiska julrätter: