Recept på saffransbullar med mandelmassa. Saffransbullar med mandelmassa gör lussefikat saftigare och godare. Mandelmassan ger lussebullarna lyxigare känsla.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
150 gsmör
5 dlmjölk
50 gjäst
2 dlströsocker
2 krmsalt
2 påsarsaffran- (à 0,5 g)
14 dlvetemjöl- -15 dl (840-900 g)
Fyllning
200 gmandelmassa
100 gsmör- rumsvarmt
1apelsin
Pensling
1ägg
Garnering
1 påsemandelspån- (50 g)
Gör så här
Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 50 röster)
7 tips för saftigare och godare bullar (och det är INTE kesella!)
För att få de extra luftiga och saftiga finns flera bra knep. Här är sju av dem!
Saffran är världens dyraste krydda. Här är två tips för att få ut det mesta av smaken:
• Stöt alltid saffranet i mortel till ett fint pulver med lite socker.
• Det sockerstötta saffranet kan även blandas med sprit – vodka, konjak eller rom – och användas som en saffransessens, färdig att tillsätta i bakning eller desserter.