BAKTIPS! Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag, så blir de saftiga och blanka.
Fler recept på goda saffransbullar:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saffransbullar som har allt man kan önska sig, både vaniljfyllning och en supergod fikonfyllning med mandelmassa. De passar perfekt till glöggen eller till ett glas kall mjölk.
Blanda mjölk och saffran. Smula ner jästen. Tillsätt socker, salt och ägg. Arbeta in mjölet, lite i taget, och sedan smöret. Arbeta till en smidig deg i 8–10 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Vaniljfyllning: Blanda smöret med strösocker och vaniljsocker.
Fikonfyllning: Klippa av den hårda kvisten på fikonen och skär fikonen i bitar. Lägg bitarna i kallt vatten i ca 10 min.
Finriv mandelmassan fint. Låt fikonen rinna av. Mixa fikon, mandelmassa, smör, strösocker och vaniljsocker i en matberedare. och mixa ihop den med smöret, socker, vaniljsocker och fikonen.
Vänd upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel som är ca 1 cm tjock och ca 35 x 40 cm. Bred vaniljfyllning på degen. Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor. Rulla ihop varje remsa till en snäcka. Lägg dem i bullpapper eller i en smord muffinsform.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220°.
Pensling: Vispa upp ägget med mjölk och salt. Pensla bullarna med äggblandningen. Spritsa en klick fikonfyllning i mitten av varje bulle och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 8–10 min.
Sockerlag: Koka ihop socker, vatten och sirap. Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de tagits ur ugnen. Låt svalna på ett galler.
BAKTIPS! Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag, så blir de saftiga och blanka.
Fler recept på goda saffransbullar: