Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransbröd bakat i lerkrukor

Låt lerkrukorna dra i kallt vatten innan du smörjer dem med olja. Då fastnar inte bröden i krukorna när de gräddas.

Saffransbröd bakat i lerkrukor
Saffransbröd bakat i lerkrukor
Saffransbröd bakat i lerkrukor
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 1 påsesaffran- (1/2 g)
  • 1vitlöksklyfta
  • 5 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 1 msksalt
  • 1 mskströsocker
  • 14 dlvetemjöl- (840 g)

pensling

  • 2 mskrapsolja

garnering

  • 1 mskflingsalt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och pressad vitlök. Tillsätt vattnet och värm till fingervarmt, 37°.

  2. Smula jästen i en bunke och strö över salt och socker. Häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig. Arbeta i mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig och kladdfri deg.

  3. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  4. Dela degen i 20 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem i smorda små lerkrukor och låt jäsa ytterligare ca 20 min.

  5. Sätt ugnen på 225°. Pensla bröden med olja och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

Vad tyckte du om receptet?