Recept från Mitt kök
Flera goda recept att baka till advent hittar du här:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Nybakade, saftiga saffransknutar gjorda på briochedeg – ljuvligt gott! Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Briochen jäser i kylen över natten, vilket gör dem ännu godare! Servera tillsammans med hemlagad päronmarmelad.
Saffransbrioche: Rör ner saffranet i mjölken i en degbunke eller i en degblandare.
Blanda ihop alla ingredienserna utom smöret. Arbeta degen i 5 minuter.
Blanda i lite i taget av smöret och arbeta degen under tiden på låg hastighet. Kör tills allt smör blandats in i degen, lägg plastfolie över bunken och sätt in den i kylen över natten.
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i 22 bitar och forma till runda bullar. Rulla ut till längder, cirka 1 centimeter tjocka och knyt knutar.
Forma 2 kransar av bullarna, lägg åtta knutar vardera i en krans och en knut i mitten. Lägg kransarna på plåtar med bakplåtspapper. Forma knutar av resten av bullarna och lägg på plåtar med bakplåtspapper var för sig. Låt degen jäsa i en timme.
Sätt ugnen på 225 grader under tiden.
Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Strö eventuellt över pärlsocker.
Grädda briochen i 12–15 minuter, kransarna gräddas lite längre, cirka 15–20 minuter. Låt svalna på galler.
Päronmarmelad: Skala och kärna ur päronen. Skär dem i små bitar.
Skala bort allt skal på citronen och skär citronen i bitar.
Lägg päron- och citronbitarna i en kastrull. Häll på vattnet och lägg i stjärnanis. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter, rör om då och då.
Rör i sockret och koka upp, sjud i 5–7 minuter. Häll upp marmeladen i en väl, rengjord burk, sätt på locket och låt svalna.
Recept från Mitt kök
Flera goda recept att baka till advent hittar du här: