Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransbrioche med päronmarmelad

Nybakade, saftiga saffransknutar gjorda på briochedeg – ljuvligt gott! Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Briochen jäser i kylen över natten, vilket gör dem ännu godare! Servera tillsammans med hemlagad päronmarmelad.

Saffransbrioche med päronmarmeladSaffransbrioche med päronmarmeladSaffransbrioche med päronmarmelad
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Saffransbrioche

  • 1 gsaffran- (2 påsar)
  • 50 gmjölk- kall
  • 5,75 dlvetemjöl
  • 0,5 dlströsocker
  • 25 gjäst
  • 3ägg
  • 0,5 tsksalt
  • 200 gsmör- mjukt

Till pensling

  • 1ägg
  • 34 mskpärlsocker

Päronmarmelad

  • 3päron
  • 1citron
  • 4 mskvatten
  • 3stjärnanis
  • 3 dlströsocker

Gör så här

  1. Saffransbrioche: Rör ner saffranet i mjölken i en degbunke eller i en degblandare.

  2. Blanda ihop alla ingredienserna utom smöret. Arbeta degen i 5 minuter.

  3. Blanda i lite i taget av smöret och arbeta degen under tiden på låg hastighet. Kör tills allt smör blandats in i degen, lägg plastfolie över bunken och sätt in den i kylen över natten.

  4. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i 22 bitar och forma till runda bullar. Rulla ut till längder, cirka 1 centimeter tjocka och knyt knutar.

  5. Forma 2 kransar av bullarna, lägg åtta knutar vardera i en krans och en knut i mitten. Lägg kransarna på plåtar med bakplåtspapper. Forma knutar av resten av bullarna och lägg på plåtar med bakplåtspapper var för sig. Låt degen jäsa i en timme.

  6. Sätt ugnen på 225 grader under tiden.

  7. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Strö eventuellt över pärlsocker.

  8. Grädda briochen i 12–15 minuter, kransarna gräddas lite längre, cirka 15–20 minuter. Låt svalna på galler.

  9. Päronmarmelad: Skala och kärna ur päronen. Skär dem i små bitar.

  10. Skala bort allt skal på citronen och skär citronen i bitar.

  11. Lägg päron- och citronbitarna i en kastrull. Häll på vattnet och lägg i stjärnanis. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter, rör om då och då.

  12. Rör i sockret och koka upp, sjud i 5–7 minuter. Häll upp marmeladen i en väl, rengjord burk, sätt på locket och låt svalna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Flera goda recept att baka till advent hittar du här: