Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransäppelpizzor

Servera äppelpizzorna med vaniljglass eller lättvispad grädde. Om man vill kan man ringla lönnsirap över pizzorna i stället för glasyr.

SaffransäppelpizzorSaffransäppelpizzorSaffransäppelpizzor
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Pizzadeg

  • 25 gjäst
  • 1,5 dlmjölk
  • 1 dlvatten
  • 0,5 gsaffran
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 50 gsmör- mjukt
  • 7,5 dlvetemjöl- ca

Fyllning

  • 200 gmandelmassa
  • 75 gsmör- mjukt
  • 2 mskströsocker
  • 1ägg
  • 45äpplen- röda
  • 1 tskkanel- malen
  • 2 mskströsocker
  • 50 gsmör

Glasyr

  • 2 dlflorsocker
  • 1 mskvatten

Att strö över

  • mandel- hackad

Tillbehör

  • vaniljglass- eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Pizzadeg: Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Värm mjölken och vattnet. Rör ner saffranet i vätskan. Häll vätskan över jästen. Tillsätt socker, salt och smör.

  3. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig i 5 minuter. Låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Gör under tiden fyllningen.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan fint och lägg den i en skål. Vispa i smör, socker och ägg med en elvisp.

  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i fyra bitar. Forma bitarna till bullar, kavla ut varje bulle till en ½ centimeter tjock pizzabotten. Lägg pizzorna på plåtar med bakplåtspapper.

  6. Bred ut fyllningen över pizzorna, lämna kanterna fria.

  7. Kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Fördela äppelskivorna över pizzabottnarna.

  8. Blanda kanel och socker, strö blandningen över äppelskivorna. Klicka på smör och grädda pizzorna i 12–15 minuter.

  9. Glasyr: Blanda ihop florsocker och vatten till en glasyr och ringla över pizzorna. Strö över hackad mandel. Servera med vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök