Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffrans- och fänkålsgravad lax

Några gånger om året måste du bara grava din egen fisk! Stökigt och bökigt tycker några som hellre köper sina laxskivor i affären – och det är ju egentligen inget fel med det – men tänk på att det verkligen är plättlätt!

Saffrans- och fänkålsgravad lax
Saffrans- och fänkålsgravad lax
Saffrans- och fänkålsgravad lax
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1,5 kglaxfilé- med skinn
  • 1 knippadillstjälkar- finhackade
  • 0,5 dlhavssalt
  • 2 mskrapsolja
  • 1apelsin- saft och rivet skal
  • 3 mskvodka

Kryddblandning

  • 1 dlströsocker
  • 2 mskvitpepparkorn
  • 1 mskanis- hel
  • 2 mskfänkålsfrön
  • 0,5 gsaffran

Gör så här

  1. Börja med kryddblandningen: Stöt alla ingredienser i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare.

  2. Blanda ner dill och salt i kryddblandningen.

  3. Gnid in laxen med rapsolja, apelsinsaft och -skal och vodka. Jobba sedan in kryddblandningen.

  4. Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse (bäst resultat får du i en ziplockpåse). Förslut, lägg på ett fat och låt stå i kylen i 1 ½ dygn för att få bäst smak och konsistens. Vänd gärna påsen 3–4 gånger under tiden.

  5. Ta ut och häll av spadet. Skär laxen i tunna skivor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur boken "Tinas kök" av Tina Nordström (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök