Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ljuvlig krokant med saffran och mandel som gör succé på julbordet. Godiset tar inte så lång tid att göra och resultatet är fantastiskt.
Rosta 1 dl mandelspån i en stekpanna tills de får en gyllenbrun färg. Ställ det åt sidan.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vatten, sirap och saffran. Låt det koka till 160°, mät med termometer eller gör kulprovet genom att droppa ner lite smet i ett glas med kallt vatten och prova att rulla smeten till en kula. Rör i 4 dl mandelspån.
Bred ut blandningen så tunt som möjligt på en plåt med bakplåtspapper, med en oljad metallstekspade. Låt det stelna.
Hacka chokladen. Smält den i en skål över sjudande vattenbad. Bred ut chokladen över mandelknäcken. Strö över de rostade mandelspånen.
Låt krokanten kallna och bryt sedan i bitar.