Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffrans- och mandelkrokant

Ljuvlig krokant med saffran och mandel som gör succé på julbordet. Godiset tar inte så lång tid att göra och resultatet är fantastiskt.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Saffrans- och mandelkrokant
Saffrans- och mandelkrokant
Saffrans- och mandelkrokant
Foto: Fotograf Lisa Björner/ BMB

Ingredienser

  • 1 dlmandelspån- + 4 dl
  • 75 gsmör
  • 2 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 0,5 dlljus sirap
  • 0,5 pktsaffran- (à 0,5 g)
  • 200 gmörk blockchoklad

Gör så här

  1. Rosta 1 dl mandelspån i en ­stekpanna tills de får en gyllenbrun färg. Ställ det åt sidan.

  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vatten, sirap och saffran. Låt det koka till 160°, mät med termometer eller gör kulprovet genom att droppa ner lite smet i ett glas med kallt vatten och prova att rulla smeten till en kula. Rör i 4 dl mandelspån.

  3. Bred ut blandningen så tunt som möjligt på en plåt med bakplåtspapper, med en oljad metallstekspade. Låt det stelna.

  4. Hacka chokladen. Smält den i en skål över sjudande vattenbad. Bred ut chokladen över mandel­knäcken. Strö över de rostade mandelspånen.

  5. Låt krokanten kallna och bryt sedan i bitar.

Vad tyckte du om receptet?