Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffrans- och mandelkrokant

Ljuvlig krokant med saffran och mandel som gör succé på julbordet. Godiset tar inte så lång tid att göra och resultatet är fantastiskt.

Saffrans- och mandelkrokantSaffrans- och mandelkrokantSaffrans- och mandelkrokant
Foto: Fotograf Lisa Björner/ BMB

Ingredienser

  • 1 dlmandelspån- + 4 dl
  • 75 gsmör
  • 2 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 0,5 dlljus sirap
  • 0,5 pktsaffran- (à 0,5 g)
  • 200 gmörk blockchoklad

Gör så här

  1. Rosta 1 dl mandelspån i en ­stekpanna tills de får en gyllenbrun färg. Ställ det åt sidan.

  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vatten, sirap och saffran. Låt det koka till 160°, mät med termometer eller gör kulprovet genom att droppa ner lite smet i ett glas med kallt vatten och prova att rulla smeten till en kula. Rör i 4 dl mandelspån.

  3. Bred ut blandningen så tunt som möjligt på en plåt med bakplåtspapper, med en oljad metallstekspade. Låt det stelna.

  4. Hacka chokladen. Smält den i en skål över sjudande vattenbad. Bred ut chokladen över mandel­knäcken. Strö över de rostade mandelspånen.

  5. Låt krokanten kallna och bryt sedan i bitar.

Vad tyckte du om receptet?