Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den här typen av smulig kaka skapades i Sablé-sur-Sarthe på 1600-talet. Här är en dubbel, fylld variant, inspirerad av den österrikiska kakan linzer cookies som har sitt ursprung i den klassiska linzer torte som brukar vara fylld med sylt.
Vispa smör och socker. Vispa i äggulan.
Blanda i lite i taget av vetemjölet och sedan mandelmjölet. Arbeta hastigt ihop degen med händerna. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
Sätt ugnen på 165 grader.
Mjöla bakbordet och kavla ut degen lätt och försiktigt (degen är lite smulig på grund av mandelmjölet).
Tryck ut 16 kakor, cirka 10 centimeter i diameter. Flytta över kakorna med hjälp av en palett till plåtar med bakplåtspapper.
Tryck ut hjärtan med en pepparkaksform i mitten på hälften av kakorna.
Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt kakorna svalna lite på plåten tills de stelnat, flytta sedan över dem på ett galler och låt svalna helt.
Hacka chokladen och lägg den i en skål, koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills all choklad smält.
Låt svalna något och rör i eller mixa i smöret med en stavmixer.
Bred på fyllningen i mitten på de hela kakorna.
Pudra lite florsocker över kakorna med hål i mitten och lägg ovanpå de hela kakorna med fyllning. Låt stelna.
Förvara kakorna i lufttäta burkar i kylen.
Recept från Mitt kök