Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sablés linzer cookies

Den här typen av smulig kaka skapades i Sablé-sur-Sarthe på 1600-talet. Här är en dubbel, fylld variant, inspirerad av den österrikiska kakan linzer cookies som har sitt ursprung i den klassiska linzer torte som brukar vara fylld med sylt.

Sablés linzer cookies
Sablés linzer cookies
Sablés linzer cookies
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 115 gsmör- mjukt
  • 1 dlströsocker
  • 1äggula
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 dlmandelmjöl

Chokladfyllning

  • 100 gmörk choklad
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 msksmör- mjukt

Att pudra över

  • florsocker

Gör så här

  1. Vispa smör och socker. Vispa i äggulan.

  2. Blanda i lite i taget av vetemjölet och sedan mandelmjölet. Arbeta hastigt ihop degen med händerna. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 165 grader.

  4. Mjöla bakbordet och kavla ut degen lätt och försiktigt (degen är lite smulig på grund av mandelmjölet).

  5. Tryck ut 16 kakor, cirka 10 centimeter i diameter. Flytta över kakorna med hjälp av en palett till plåtar med bakplåtspapper.

  6. Tryck ut hjärtan med en pepparkaksform i mitten på hälften av kakorna.

  7. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt kakorna svalna lite på plåten tills de stelnat, flytta sedan över dem på ett galler och låt svalna helt.

  8. Hacka chokladen och lägg den i en skål, koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills all choklad smält.

  9. Låt svalna något och rör i eller mixa i smöret med en stavmixer.

  10. Bred på fyllningen i mitten på de hela kakorna.

  11. Pudra lite florsocker över kakorna med hål i mitten och lägg ovanpå de hela kakorna med fyllning. Låt stelna.

  12. Förvara kakorna i lufttäta burkar i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök