Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sabayonparfait med fläder och pistaschkrokant

Recept på sabayonparfait med fläder och krokant, en söt och god dessert. Sabayon är en äggkräm som ofta smaksätts med sött starkvin. Har du tid så baka egna maränger på äggvitorna som blir över.

Sabayonparfait med fläder och pistaschkrokant
Sabayonparfait med fläder och pistaschkrokant
Sabayonparfait med fläder och pistaschkrokant
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 dlflädersaft- konc
  • 1 dlmousserande vin- torrt
  • 2äggulor- + 2
  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 dlflorsocker

Krokant

  • 0,5 dlpistaschnötter- skalade
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskvatten
  • 1 krmsalt

Garnering

  • 10maränger
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Blanda saft, vin och 2 äggulor i en kastrull. Sjud under kraftig vispning tills krämen är fluffig. Låt kallna, gärna i ett kallt vattenbad.

  2. Vispa 2 äggulor, grädde och florsocker pösigt. Blanda grädd-smeten med sabayonen. Fördela smeten i små formar, à 3/4 dl. Ställ dem i frysen att stelna, ca 3 timmar.

  3. Krokant: Hacka nötterna och lägg dem på ett bakplåtspapper. Smält sockret i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt vattnet och rör hastigt ner saltet. Häll direkt det smälta sockret över nötterna och låt stelna.

  4. Krossa krokanten grovt i en mortel. Doppa parfaitformarna hastigt i varmt vatten och stjälp upp dem på tallrikar. Garnera med pistaschkrokant, krossade maränger och citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?