Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på saffransbullar i klassisk lussebullsform. För att få de extra luftiga och saftiga finns flera bra knep. Här är 7 av dem!
Stöt saffranet med 1 msk socker i en mortel. Tillsätt spriten och låt stå ca 10 min.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i ägget. Tillsätt saffransblandningen.
Tillsätt 2 dl socker, salt och nästan allt mjöl, lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min i hushållsmaskin eller 10 min för hand. Skär smöret i tunna skivor. Lägg smöret på degen och låt den jäsa övertäckt ca 40 min.
Arbeta in smöret i den jästa degen i maskin eller för hand. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i bitar som formas till fingertjocka längder. Skär dem i ca 20 cm långa bitar. Rulla ytterändarna åt olika håll. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
Tryck ner russinen som eventuellt "ploppat" upp. Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler.