Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så gör du godaste lussebullarna – 7 knep (och det är inte kesella!)

Recept på saffransbullar i klassisk lussebullsform. För att få de extra luftiga och saftiga finns flera bra knep. Här är 7 av dem!

Så gör du godaste lussebullarna – 7 knep (och det är inte kesella!)
Så gör du godaste lussebullarna – 7 knep (och det är inte kesella!)
Så gör du godaste lussebullarna – 7 knep (och det är inte kesella!)
Foto: Malin Turunen

Ingredienser

  • 2 pktsaffran- (à 0,5 g)
  • 1 mskströsocker- + 2 dl
  • 1 mskbrännvin- okryddat eller konjak
  • 50 gjäst- för söta degar
  • 5 dlmjölk
  • 1ägg
  • 0,5 tsksalt
  • 17 dlvetemjöl special- (1020 g)
  • 200 gsmör

Garnering

  • 1 dlrussin

Pensling

  • ägg

Gör så här

  1. Stöt saffranet med 1 msk socker i en mortel. Tillsätt spriten och låt stå ca 10 min.

  2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i ägget. Tillsätt saffransblandningen.

  3. Tillsätt 2 dl socker, salt och nästan allt mjöl, lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min i hushållsmaskin eller 10 min för hand. Skär smöret i tunna skivor. Lägg smöret på degen och låt den jäsa övertäckt ca 40 min.

  4. Arbeta in smöret i den jästa degen i maskin eller för hand. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i bitar som formas till fingertjocka längder. Skär dem i ca 20 cm långa bitar. Rulla ytterändarna åt olika håll. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  5. Tryck ner russinen som eventuellt "ploppat" upp. Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?