Det kan tyckas enkelt, men varje detalj är viktig för den perfekta räkmackan. Vilka räkor ska användas, hur ska äggen kokas och majonnäsen smaka? Och diskussionen kring hur brödet ska vara: traditionellt ljust eller ett modernare mörkt rågbröd?
Vi har gjort en majonnäs med extra mycket smak som passar perfekt till räkmacka och hamburgare. Alla ingredienserna ska vara rumstempererade. Det blir 3 dl majonnäs av receptet.
TIPS!
– Majonnäsen ska vara hemgjord och med frisk smak av dijonsenap och citron. Välj rapsolja som har mild neutral smak. Obs! Här är det inte läge att ta genvägen med majonnäs på tub.
– Ägget ska vara perfekt mjukkokt och absolut inte iskallt. Pocherade eller löskokta ägg hör inte hemma på en äggmacka. Inte heller hårdkokta till den grad de har en grön rand kring gulan och smakar svavel.
– Räkorna kan vara antingen färska eller frysta men ska absolut vara ”hemskalade”. Köpta skalade räkor som varit frysta eller legat i lag blir smaklösa och vattniga.
– Gurkans arom och fräschör är viktig för räkmackan. Var inte för snål med den, man vill få med en bit gurka i många tuggor.
– Citron, helst i en klyfta, att pressa över räkmackan. Saften ska på räkorna. Citron tillför en välbehövlig syra.
– Brödet välj det du tycker bäst om – vitt och luftigt, t ex tekaka, eller ett mörkt kompakt rågbröd.
– Salladen ska vara mjäll och mild. Vanlig huvudsallad passar bäst.